Niedoczynność tarczycy jest bardzo częstą chorobą, która w wyniku nieprawidłowej pracy narządu, ma wpływ na cały organizm. Częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Powoduje szereg objawów i nieprawidłowości, które obniżają jakość życia. Leczenie opiera się głównie na odpowiednim doborze leków oraz diecie. Jakie składniki są istotne przy tej chorobie? Czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie?

Co jest ważne przy niedoczynności tarczycy?

Oczywiście po zdiagnozowaniu tej choroby wdrażane zostaje leczenie farmakologiczne. Odpowiednia dieta powinna wspierać organizm, dzięki czemu jest szansa na zniwelowanie objawów. Są witaminy i minerały, o które szczególnie powinniśmy wzbogacić swoją dietę:

  • Jod – wchodzi w skład hormonów tarczycy (T3 i T4);
  • Żelazo – jest składnikiem tyreoperoksydazy (TPO), enzymu biorącego udział w produkcji hormonów tarczycy;
  • Selen – wchodzi w skład selenoproteinaz uczestniczących w procesie przekształcenia T4 do T3;
  • Cynk – jest częścią białek receptorowych T3, a jego niedobór utrudnia wiązanie tego hormonu.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, wiadomo, że niedobór tych związków, będzie przyczyniał się do nieprawidłowej pracy tarczycy.

Gdzie znajdziemy potrzebne składniki?

  • Jod: 3/4 ogólnej zawartości tego pierwiastka znajdziemy w tarczycy. Od 1997 r. sól kuchenna jest jodowana, dlatego też zwykle rzadko mamy do czynienia z niedoborem tego pierwiastka. Inne produkty, w których go znajdziemy to przede wszystkim ryby morskie (makrela, śledź, łosoś) i owoce morza.
  • Żelazo: najlepiej przyswajalne znajdziemy przede wszystkim w mięsie i jego podrobach, żółtku oraz rybach. Inne jego źródła to pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa oraz nasiona roślin strączkowych.
  • Selen: jego dobrym źródłem są orzechy brazylijskie. Sporą zawartość mają również ryby morskie (makrela, halibut), nasiona roślin strączkowych, wołowina i grzyby.
  • Cynk: znajdziemy go głównie w mięsie, jajach, pestkach słonecznika i dyni, grzybach i ostrygach.

Co z witaminą D3?

Okazuje się, że w tarczycy znajdują się receptory tej witaminy, a to daje podstawy sądzić, że w jakiś sposób wpływa ona na regulację pracy tego narządu. Z uwagi na to, że syntetyzowana jest w skórze tylko pod wpływem promieni słonecznych, zwykle poleca się jej suplementację przez okres od października do kwietnia. W żywności w największej ilości znajduje się w rybach morskich.

Tego tarczyca nie lubi.

W produktach spożywczych znajdziemy również składniki, które niekorzystnie wpływają na pracę tarczycy. Ich nazwa to goitrogeny, czyli inaczej substancje wolotwórcze. Mogą one wpływać na metabolizm jodu, tym samym zmniejszając jego stężenie w organizmie. Powodują one powstawanie wola, stąd ich nazwa. Znajdziemy je głównie w roślinach krzyżowych, czyli kapuście, brukselce, kalafiorze, rzepie i jarmużu. Im mniejsza jest podaż jodu, tym większy wpływ tych roślin na organizm. Związki, które także hamują aktywność tarczycy to flawonoidy obecne w soi, dlatego w przypadku niedoczynności tarczycy zaleca się jej ograniczone spożycie.

Tarczyca, a ogólne funkcjonowanie organizmu.

Warto zaznaczyć, że niedoczynność tarczycy przyczynia się do obniżenia podstawowej przemiany materii. Może to spowodować wzrost masy ciała, senność i apatię, a także zaparcia. Bardzo ważne jest, aby w przypadku niedoczynności zadbać o prawidłową ilość kalorii w diecie, gdyż radykalne ich ograniczenie może jeszcze bardziej spowolnić metabolizm. Warto stosować się do zasad zdrowego żywienia i spożywać posiłki regularnie co 3-4 h, dołączając także aktywność fizyczną. Dbając o duży udział warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i prawidłowe nawodnienie, możemy znaczące poprawić funkcjonowanie organizmu.

Treningi personalne, plany dietetyczne, plany treningowe, prowadzenie online – kontak@trenerpawel.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *