Trądzik znany jest chyba wszystkim. Atakuje nas w wieku młodzieńczym i niestety bardzo często nie rozstaje się z nami mimo dorosłości. Na jego powstawanie wpływa wiele czynników. Niestety nie na wszystkie mamy wpływ, ale jeśli sytuacja na naszej skórze wygląda kiepsko, to warto byłoby się nad niektórymi z nich zastanowić. Okazuje się, że dieta ma ogromny wpływ na stan naszej skóry, dlatego też warto wiedzieć, które produkty będą nam nasilać zmiany skórne, a które od nich chronić.

Kilka słów o trądziku.

Trądzik to choroba skóry, która dotyka prawie wszystkie osoby w czasie dojrzewania. Powstaje z powodu silnych zmian hormonalnych, które pobudzają nasze gruczoły łojowe do intensywniejszej pracy. Objawem trądziku są :

  • grudki na skórze
  • zaskórniki
  • krostki.

Stopień nasilenia zmian jest bardzo indywidualny. Do czynników, które mają wpływ na intensywność zmian trądzikowych zaliczamy:

  • zmiany hormonalne
  • stres
  • klimat, w którym żyjemy
  • nieodpowiednie oczyszczanie twarzy
  • faza cyklu miesiączkowego u kobiet
  • dieta.

Tym ostatnim zajmiemy się nieco szerzej.

Jesteś tym, co jesz!

Nasz sposób żywienia ma istotny wpływ nie tylko na funkcjonowanie organizmu czy wagę, ale również na wygląd naszej skóry. Moda na zachodni styl odżywiania, w którym dominują cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe i sztuczne dodatki niestety nie służy naszej skórze. Zamiast dostarczać potrzebnych jej witamin, składników mineralnych i wody, fundujemy jej niezłą mieszankę chemiczną. Dodatkowo niska podaż antyoksydantów sprawia, że brakuje hamulca, który zatrzymałby tę hormonalną burzę, dlatego też trądzik, zamiast łagodnieć, zaostrza się.

Cukry proste, a trądzik.

Dieta bogata w cukry proste nie jest korzystna dla naszej skóry. Przyczynia się to do zwiększonej produkcji sebum, a wszystko przez nadprodukcję androgenów. Dieta bogata w cukry proste powoduje zwiększone wydzielanie insuliny, co wpływa na wzrost poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF. IGF z kolei powoduje zwiększoną produkcję androgenów, a to z kolei zwiększa ilość sebum. Mówiąc wprost, im więcej cukrów prostych, tym więcej stanów zapalnych na skórze.

Dieta oparta o węglowodany złożone jest dużo korzystniejsza dla naszej skóry, ponieważ nie powoduje tak dużego wyrzutu insuliny, a tym samym ilość androgenów wydzielana jest w odpowiedniej ilości.

Czekolada, mleko i trądzik.

Czekolada, czekoladzie nierówna. Wszystko zależy od jej składu i ilości spożycia. Gorzka czekolada, która zawiera spore ilości kakao, może mieć dobry wpływ na skórę, zwłaszcza jeśli spożywamy ją nie częściej niż 1 do 2 razy w tygodniu. Niestety im więcej w czekoladzie cukru (czekolady mleczne, nadziewane, z dodatkami), tym gorszy jej wpływ na skórę.

Co do mleka sprawa jest nieco trudniejsza. Okazuje się, że składniki mleka mogą powodować zwiększoną produkcję sebum i tym samym nasilać zmiany trądzikowe. Warto jednak podkreślić, że wpływ zarówno czekolady, jak i mleka na nasilenie zmian trądzikowych, jest bardzo indywidualny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *