Test wodorowo metanowy to złoty standard w diagnostyce SIBO i SIFO. Dobre przygotowanie do badania jest kluczowym elementem wpływającym na jego wynik. Warto wiedzieć, że nieprawidłowe przestrzeganie zasad żywieniowych przed testem, może zafałszować wyniki i mimo dolegliwości nie pozwolić na postawienie dobrej diagnozy, mimo objawów. Na co więc zwrócić uwagę?

Test wodorowo – metanowy: kilka tygodni przed badaniem.

  1. Około 4 tygodni przed badaniem nie można wykonywać kolonoskopii oraz zażywać antybiotyków.

  2. Tydzień przed testem, w miarę tolerancji pacjenta należy odstawić leki pobudzające perystaltykę przewodu pokarmowego oraz preparaty przeczyszczające.

Te produkty należy wyeliminować dobę przed badaniem.

Dieta na dzień przed badaniem musi być bardzo restrykcyjna, aby wynik badania nie został zafałszowany. Bezwzględnie należy unikać:

  • produktów zbożowych: pieczywo, płatki, musli
  • owoce, poza dozwolonymi, które wymieniono niżej
  • warzywa, jak wyżej
  • orzechy, pestki, fasola i wszystkie produkty zawierające je w składzie
  • nabiał (poza jajkami)

Test wodorowo – metanowy: co można jeść?

Niestety ilość dozwolonych produktów jest dość ograniczona. W tej grupie znajdziemy:

  • pieczony kurczak i indyk z dodatkiem soli i pieprzu
  • biały ryż, gotowany na parze
  • pieczone ryby przyprawione podobnie, jak mięso
  • jaja
  • rosół, np. z drobiu lub wołowiny.

Pozostałe zalecenia.

  1. 12 godzin przed badaniem należy pozostać na czczo.
  2. Dwie godziny przed badaniem nie podejmować intensywnej aktywności fizycznej.
  3. Przed testem, a także w trakcie jego trwania nie należy palić papierosów.
  4. Przed badaniem nie można myć zębów i żuć gumy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.