Dna moczanowa zmusza nas do ograniczenia produktów, które zawierają wysokie ilości puryn. To z nich bowiem w naszym organizmie powstaje kwas moczowy. Jak powinno wyglądać nasze żywienie? Jakie produkty powinniśmy wyeliminować z naszego menu?

Owoce tak, ale uważaj na fruktozę.

Owoce to produkty o niskiej zawartości puryn, ale znajdziemy w nich fruktozę, która z kolei już taka bezpieczna nie jest. Dlaczego? Fruktoza metabolizowana jest do kwasu moczowego w naszym organizmie, dlatego spożywając ją w dużej ilości (np. słodzone napoje lub słodycze z syropem glukozowo – fruktozowym) możemy pogarszać sytuację. Mimo to spożycie owoców nie stanowi zagrożenia, m.in. dlatego, że:

  • ilość fruktozy w owocach wcale nie jest tak wysoka

  • zawierają jeszcze błonnik, polifenole, witaminy (np. C), które działają ochronnie w przypadku dny.

Co ciekawe, niektóre owoce mogą mieć nawet działanie ochronne. Badania pokazują, że zarówno owoc, jak i ekstrakt z wiśni korzystnie obniża stężenie kwasu moczowego, redukując tym samym ryzyko ataku dny nawet o 35%.

Dna moczanowa – kawa, herbata i inne używki.

  • Kawa i herbata

Zdania co do niektórych naparów są podzielone. Bardzo często w różnego rodzaju zaleceniach można spotkać się z zasadą ograniczania mocnych naparów kawy czy herbaty. W świetle najnowszych badań nie ma ku temu podstaw. Kawa spożywana nawet w dużej ilości (>6 kubków na dzień) nie tylko nie podwyższa, ale wręcz obniża stężenie kwasu moczowego. Kofeina zawarta w kawie, nie wpływa negatywnie na poziom kwasu moczowego, ale odpowiadać może za to inny składnik np. kwas chlorogenowy.

W przypadku herbaty badania pokazują, że ryzyko dny może być wyższe w przypadku wypijania dużych ilości herbaty zielonej.

  • Alkohol

Zalecenia zgodne są natomiast co do pożycia alkoholu. Po jego spożyciu nasza wątroba zajmuje się jego metabolizmem, w wyniku czego dochodzi do większego uwolnienia związków purynowych. Dodatkowo powstały w wyniku metabolizmu alkoholu kwas mlekowy, hamuje wydalanie moczanu, co może wyzwalać atak dny moczanowej. Najmniej korzystnie w tym rankingu wypada piwo, którego codzienne spożywanie może zwiększyć ryzyko dny moczanowej nawet o 50%. Neutralnie wypada natomiast czerwone wino, prawdopodobnie dzięki obecności związków fenowlowych (resweratrol).

  • Woda

Woda jest najbezpieczniejszym płynem w przypadku dny moczanowej. Picie jej w odpowiedniej ilości ułatwia usuwanie kwasu moczowego, ponieważ w 70% wydalany jest z moczem. Dziennie standardowo zaleca się wypijanie około 1,5 l wody dziennie. W przypadku dny moczanowej poleca się zwiększyć tę ilość do 3 litrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *