Dieta Paleo z nazwy brzmi tajemniczo. W rzeczywistości jest to sposób odżywiania, który bazuje na spożywaniu produktów nieprzetworzonych. Może nieco przypominać jadłospis naszych przodków, żyjących w erze kamiennej. Jakie są jej główne zasady? Jaki ma wpływ na zdrowie? 

Dieta Paleo – zasady. Co można jeść, a czego lepiej unikać?

W myśl zasad, jakie znajdziemy w diecie Paleo, powinniśmy spożywać produkty, które jedli nasi przodkowie. A jak nam wszystkim wiadomo, ich dieta składała się z takich produktów, jakie udało im się upolować. Podstawą ich jadłospisu były więc mięsa, ryby, owoce morza, kiełki, jaja, grzyby, warzywa i owoce. Niewątpliwie jest to dieta, która dostarcza sporych ilości białka, a w mniejszej ilości węglowodanów.

Najbardziej pożądane produkty w diecie paleo podajemy poniżej:

  • ryby niehodowlane (śledź, łosoś, sola, tuńczyk)

  • mięsa tylko z wiadomego i dobrego źródła (kurczak, indyk, królik, cielęcina, gęś)

  • owoce i warzywa z upraw ekologicznych, ale uprawianych na danym obszarze geograficznym (jabłka, gruszki, śliwki, jagody, maliny, owoce leśne, marchew,pietruszka, seler, brokuły, pietruszka)

  • nasiona (słonecznik, pestki dyni)

Poza białkiem ważne jest dostarczenie odpowiednich ilości tłuszczy, których źródłem powinny być:

  • orzechy

  • oleje (olej kokosowy, oliwa, olej lniany)

  • masło.

Z jadłospisu należy jednak wyrzucić produkty, których nie spożywali nasi przodkowie. Wśród nich wymienia się produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także wysokoskrobiowe warzywa t.j. ziemniaki, dynia, bataty oraz orzeszki ziemne. Nie można spożywać żadnych produktów przetworzonych, zawierających spore ilości cukru lub tłuszczów nasyconych. Eliminacja dotyczy również używek, t.j. alkohol czy papierosy, a także kawy i herbaty.

Dieta paleolityczna – konsekwencje zdrowotne.

Dieta Paleo nie wymaga liczenia kalorii. Istotne w tej diecie jest zwracanie uwagi na sięganie po wyżej wymienione produkty. Jednak stosując ją przez długi czas, możemy narazić się na wiele skutków ubocznych. Wśród najczęstszych wymieniamy:

  • hipercholesterolemię – z uwagi na duże spożycie produktów mięsnych

  • choroby nerek i wątroby – codzienne duże spożycie białka może obciążyć te narządy i z czasem doprowadzić do ich uszkodzenia

  • osteopenię i osteoporozę – brak produktów dostarczających wapń i witaminę D może osłabić kości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *