Trądzik znany jest chyba wszystkim. Atakuje nas w wieku młodzieńczym i niestety bardzo często nie rozstaje się z nami mimo dorosłości. Na jego powstawanie wpływa wiele czynników. Niestety nie na wszystkie mamy wpływ, ale jeśli sytuacja na naszej skórze wygląda kiepsko, to warto byłoby się nad niektórymi z nich zastanowić. Okazuje się, że dieta ma ogromny wpływ na stan naszej skóry, dlatego też warto wiedzieć, które produkty będą nam nasilać zmiany skórne, a które od nich chronić.

Czego potrzebuje nasza skóra?

Odpowiedź jest dość prosta: witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy. Nasza skóra przede wszystkim potrzebuje antyoksydantów, które będą chronić ją przed działaniem wolnych rodników. Do najważniejszych zaliczmy witaminę A, C, E i D. Korzystny wpływ wykazuje również witamina PP oraz biotyna. W przypadku składników mineralnych badania pokazują, że korzystne działanie wykazuje cynk, selen, krzem oraz siarka. To one wspomagają regenerację komórek skóry, działają bakteriobójczo i złuszczająco. Kolejnym bardzo ważnym elementem dobrego wyglądu skóry jest dostarczenie jej odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność jest niezbędna do prawidłowego wchłonięcia witamin antyoksydacyjnych (ww.), a także korzystnie wpływa na wydzielanie hormonów w organizmie.

Czy istnieje skuteczna dieta na trądzik?

Odpowiedź jest niejednoznaczna. W świetle obecnych dowodów naukowych okazuje się, że to co jemy, ma wpływ na stan naszej skóry. Bazując na tych informacjach, warto w codziennym żywieniu zwrócić uwagę na obecność produktów, które korzystnie wpływają na nasz organizm i pomogą nam w walce z trądzikiem.

Poniżej przedstawiamy źródła poszczególnych składników, mających korzystny wpływ na skórę:

  • witamina A – podroby, owoce i warzywa (prowitamina A – beta – karoten)
  • witamina C – wszystkie owoce i warzywa
  • witamina E – oleje roślinne, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, dyni, orzechy
  • witamina D – ryby morskie, jaja
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – tłuste ryby morskie, owoce morza
  • cynk – pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy
  • selen – orzechy (zwłaszcza brazylijskie), ryby, drób, grzyby, jaja
  • krzem – skrzyp, pokrzywa, płatki owsiane, otręby, chleb razowy
  • siarka – mięso, jaja, mleko, kapusta, kalafior, chrzan, rzepa.

Podsumowując, trądzik jest chorobą skóry, która wymaga kompleksowego podejścia. Niekiedy sama dieta nie wystarczy i musimy sięgnąć po silniejsze środki, w postaci leczenia farmakologicznego. Nie mniej jednak terapia skojarzona, łącząca odpowiednią dietę, leki i suplementację może przynieść duże korzyści w walce z trądzikiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *